“40” of “Middle Age”
Vorig jaar bereikte ik een belangrijke mijlpaal in mijn leven: de leeftijd van 40 jaar. Voor velen is dit een periode van verhoogde introspectie en zelfontdekking. Ook voor mij ging deze mijlpaal gepaard met meer vragen dan antwoorden en meer zoeken dan vinden. Het was deze persoonlijke zoektocht die mij inspireerde om een reeks zelfportretten te maken. In deze portretten onderzoek ik de thema’s identiteit, kwetsbaarheid, angst, trauma, de wereldwijde pandemie en de uitdagingen van het navigeren door de complexiteit van het leven. Mijn persoonlijke vragen vormen hierbij de rode draad, waarbij ik gebruik maak van een combinatie van creativiteit, fantasie en humor om opvallende en prikkelende beelden te creëren.
Tijdens het maken van deze reeks had ik in mijn achterhoofd dat het voor fotografen tegenwoordig uitdagender is dan ooit om beelden te creëren die opvallen tussen de overvloed aan visuele prikkels. We worden dagelijks overspoeld met talloze afbeeldingen op sociale media, en de industrie blijft ons bombarderen met een stortvloed aan krachtige visuele content. Met de opkomst van artificiële intelligentie wordt deze uitdaging alleen maar groter.
De koppeling van de schilderstijl van de oude meesters met moderne bewerkingstools zoals Photoshop voegt een eigentijdse uitstraling bij de beelden, die de kijker uitnodigen om stil te staan bij deze portretten en zo ook zelf te reflecteren op hun eigen zoektocht naar antwoorden.
Shalan Alhamwy
Shalan is een veelzijdige kunstenaar met wortels in Syrië en België. Hij excelleert als violist, componist en fotograaf. In 2022 heeft hij de “publieksprijs” gewonnen op de Nationale Expo in Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) voor zijn foto “De Fentse Geesten”.
Met zijn klassieke opleiding en diverse muzikale achtergrond in Westerse, Arabische en Turkse muziek, vermengt Shalan deze stijlen moeiteloos in zijn muzikale vioolspel en composities.
Hij heeft opdrachten gekregen van wereldberoemde orkesten, waaronder het WDR Funkhausorchester Köln en Kammersymphonie Berlin, en heeft muziek geschreven voor ensembles, films en tv-programma’s.
In 2019 en 2022 werd hij uitgenodigd als expert en commentator bij de Koningin Elisabeth viool- en cello-wedstrijd.
Shalan heeft een bachelor’s degree in Farmacie en Farmaceutische Chemie behaald aan de Universiteit van Damascus (2006).
Actief luisteren
Volgens Schopenhauer is “De moderne wereld een kakofonie van lawaai en afleidingen”, en het is niet moeilijk om te begrijpen waarom. In vroegere tijden moesten onze voorouders elk geluid in hun omgeving opmerken om te kunnen overleven. Het kleinste geluid kon een aanwijzing zijn voor de bedreiging van een roofdier en dus een kwestie van leven of dood.
In de logica van de evolutie hebben waarschijnlijk alleen de mensen die goed konden horen en luisteren kunnen overleven. Maar stel je voor dat je een van deze oeroude mensen als experiment plaatsen in een modern appartement, met het verkeerslawaai, zware voetstappen van de bovenburen of in een land waar gebombardeerd wordt. Hoe overweldigend en afschuwelijk zou deze ervaring voor die mens zijn?
Mensen zoals ik, die alle geluiden in hun omgeving opnemen, kunnen constant aan het luisteren zijn. Dit kan leiden tot stress en angst.
Me help
Deze foto is gebaseerd op de schulptuur van de ruïnes van de Sint-Baafsabdij in Gent, evenals op het verhaal van Jezus en de onvermijdelijke beker, ook bekend als de beker van het lijden. Dit verhaal vertelt over de laatste avond van Jezus voor zijn kruisiging, waarbij de beker symbool stond voor het lijden en de dood die hij binnenkort zou ondergaan. Hoewel hij aan God smeekte om deze beker aan hem voorbij te laten gaan, aanvaardde hij uiteindelijk zijn lot en dronk hij de beker leeg.
Deze krachtige allegorie kan ons eraan herinneren dat we allemaal onze eigen uitdagingen en moeilijkheden in het leven hebben, die ons onze eigen beker van lijden kunnen geven.
Verbreek de keten
Deze foto is geïnspireerd op Erwin Olaf’s “April Fool”, maar legt meer de nadruk op de onvolledigheid van de mens en hoe het vluchten naar de comfortzone ons kan beletten om te groeien en te ontdekken. Misschien is het een voorwaarde voor persoonlijke groei om de bereidheid te hebben om het “andere” te accepteren.
Toeschouwers kunnen een titel voorstellen
Geïnspireerd op de geurloze periode van mijn corona besmetting.
Bubble
Het concept van de “bubbel” is sterk op de voorgrond getreden tijdens de pandemie, het verwijst naar een verzoek om onze sociale kringen te beperken om de verspreiding van het virus te verminderen.
Maar het gevoel van isolatie en afzondering is al langer een bijproduct van nieuwe technologieën en sociale media. Hoewel deze middelen bedoeld waren om ons te verbinden en communicatie te vergemakkelijken, hebben ze ook onze manier van interactie met elkaar veranderd. We communiceren nu vaker via schermen dan face-to-face en kunnen gemakkelijk in onze eigen “bubbels” blijven zonder fysiek contact met anderen.
Disclaimer: Geen violen, camera’s of boeken zijn beschadigd geraakt tijdens het maken van deze foto!
Een fotoreflectie op dit
Tango of the full circle
Overprikkelen
Ecce Homo
“Ecce Homo” is Latijn en betekent “Zie de mens”, is een geliefd thema in de schilderkunst, hier gecombineerd met inspiratie van Erwin Olaf’s reeks keyhole.
Earthquakes
In februari 2023 bezocht ik de tentoonstelling van Theodore Rombouts in het Museum voor Schone Kunsten in Gent. Slechts een week eerder waren Syrië en Turkije getroffen door verwoestende aardbevingen met vele slachtoffers tot gevolg.
Het thema van de kaartspelers in zijn schilderijen symboliseert voor mij de machthebbers en hun spel, terwijl de slachtoffers alleen maar kunnen kijken en lijden.
Once a refugee, always a refugee
Triptych “The New Testament”
(variaties op thema tektonisch/atektonisch)
Toeschouwers kunnen een titel voorstellen
De foto is een allegorie van lopen, vooral omdat ik door mijn hernia niet meer in staat ben om net zoveel te lopen als vroeger.”
Ik voel me niet goed in mijn vel
Weerstand
Fata morgana
Het thema van de altijd drogende bron komt voor in verschillende mythologieën over de hele wereld. In de Griekse mythologie vinden we het terug in het verhaal van Tantalus, terwijl het in de hindoeïstische mythologie wordt geassocieerd met de legende van de wijze Agastya. In de Indiaanse mythologie is er het verhaal van de Coyote, en in de Egyptische mythologie is het gerelateerd aan de reis van Osiris door de woestijn. De Chinese mythologie heeft het verhaal van de onsterfelijke figuur van Chang’e, en in de Noorse mythologie vinden we het terug in het verhaal van de bron van Mimir. Dit thema symboliseert de altijd aanwezige maar toch ongrijpbare aspecten van het leven die moeilijk te begrijpen en te bevatten zijn.